Noodplan GGZ

Lieve lezer,

Bij uitzondering maak ik van dit blog gebruik om je aandacht te vestigen op een petitie opgesteld door Charlotte Bouwman en Lijm de zorg: Maak een GGZ-noodplan! Deze petitie is gericht aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Afgaand op mijn eigen ervaring met van slag raken door de coronacrisis, kan ik me goed indenken dat veel mensen met een psychische kwetsbaarheid alle zeilen bij moeten zetten om overeind te blijven. Tegelijkertijd worden ambulante afspraken afgezegd en is er geen ruimte meer voor groepsbijeenkomsten. Isolement keert terug of doet zich nieuw voor. De sociale beperkingen hebben juist bij deze groep sterk hun uitwerking.

In de ggz wordt door veel mensen een noodplan opgesteld. Dat is bedoeld om bij het voordoen van een persoonlijke crisis het nodige bij de hand te hebben om met de situatie om te kunnen gaan. Er staat bijvoorbeeld in wat te doen bij een plotse manie of een andere terugval. Nu is er, terwijl we al in crisis verkeren, een noodplan nodig voor de ggz zelf (zie ook info bij de petitie). Dat kan niet snel genoeg opgesteld en uitgevoerd worden.

Voor mijzelf is het vooralsnog te doen. Ik heb een gezin om me heen en was voorafgaand aan het uitbreken van de crisis al geruime tijd in een stabiele fase. Met alles wat ik in de afgelopen decennia geleerd heb, denk ik er wel doorheen te komen. Maar zoals gezegd denk ik aan mijn psychisch kwetsbare medemensen die het minder treffen en nu passende hulp nodig hebben.

Daarom vraag ik je te helpen dit onder de aandacht van het ministerie te brengen. De petitie over het GGZ-noodplan vind je hier:

https://actie.degoedezaak.org/petitions/ggznoodplan

Alvast bedankt!

Groet, Mark

Een gedachte over “Noodplan GGZ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s