Humor

Mijn twee vrienden en ik hebben een nieuwe hobby: comedy. We zijn twee keer gaan kijken naar een open podium, ook wel aangeduid met open mic (spreek uit: open maaik). Men gebruikt rondom comedy veel engelse termen, de genreaanduiding alleen al. Verder zijn er de onmisbare comedians. Het over komedianten hebben zou ronduit belachelijk zijn. Comedians dus, en ze staan: stand-upcomedians of stand-uppers. De serie grappen die ze afvuren op het publiek heet een set.

Zo’n open mic kan tenenkrommende momenten opleveren. Er komt van alles voorbij. Van iemand die net de beginnerscursus heeft afgerond tot een regelrechte rot in het vak. Van eenvoudig grollen aan elkaar rijgen, met seksistische en soms zeer smakeloze erbij, tot uitgedokterde verhalen doorspekt met intelligente grappen. Meestal gaat het over autobiografische elementen, of wordt voorgewend dat die autobiografisch zijn. De comedian pikt een facet uit zijn of haar leven, vergroot dat uit en gebruikt het als haakje om de set aan op te hangen.

Dat kan ik ook, dacht ik na afloop, alleen dat staan op een podium zou me vermoorden. (een omgekeerd anglicisme) Ik ben een zenuwlijder. Dat verwacht je niet, los van die trillende handen zie ik er best capabel uit. Toch? (hier een eerste interactie met de mensen op de voorste rij) Als je mij over straat ziet lopen, denk je niet van: hé, daar gaat een zenuwlijder. Maar ik was ooit zelfs een verwarde man. (ongemakkelijkheid treedt binnen)

Sorry, dat zeg ik niet goed, tegenwoordig hebben we het over personen met verward gedrag. Die zijn er in soorten en maten. Ik behoorde tot de psychiatrische gevallen. (meer ongemak)

In Nederland blijft het aantal personen met verward gedrag toenemen. (men denkt: waar gaat dit heen? men houdt de adem in) In de Verenigde Staten hebben ze er ook problemen mee, maar natuurlijk op een heel andere schaal, met name rond één persoon. (eindelijk, de eerste bevrijding van een lachje) Dat een persoon met verward gedrag het zo ver kan schoppen. (haha) Niet veel mensen staan erbij stil, maar Donald Trump betekent ontzettend veel voor de emancipatie van personen met verward gedrag. (meer lachen en meteen eroverheen:) Wat een voorbeeldfunctie heeft die man! (bulderen)

Nee, even alle gekheid op een stokje. (goedkoop, maar kan werken) Het was echt serieus shit… (stilte) Maar ik ben erdoorheen en hoop er in de toekomst van verschoond te blijven. (weer wat ongemak)

Cognitieve gedragstherapie, afgekort cgt, heeft me ontzettend geholpen. Je hebt er vast weleens van gehoord. (tijd voor meer interactie:) Even handopsteken: wie heeft ooit cgt gehad? (aarzelend een paar handen) Oké, en wie is er beter van geworden? (iemand roept: de therapeut) (haha…) Dat had ik willen zeggen. (…ha) En toch, cgt is het duizenddingendoekje onder de therapieën. (glimlachjes) Je kunt er van alles mee aanpakken: angst, depressie, waanideeën. Laat ik nou alle drie hebben gehad. Het heeft goed gewerkt voor mij. Ik leef alleen nog in de waan dat ik op een podium kan staan om mensen aan het lachen te maken. (hmm)