Weekend

Er zou een recreatieoorlog woeden. De krant berichtte erover. Er is niet genoeg ruimte voor iedereen tegelijk. Hardlopers, wandelaars en skaters zitten elkaar in de weg. Fietsers, e-bikers en wielrenners ook. Motorrijders veroorzaken overlast op dijken. Sluisjes voor pleziervaart liggen overvol.

In het weekend.

Dat kan daarom beter afgeschaft worden. De 24 uurseconomie is met gemak uit te bouwen tot een zeven dagen in de week samenleving. Laat ieder zelf kiezen wanneer hij of zij boodschappen doet, tuiniert of klust, en wanneer ontspanning of juist beweging het beste uitkomt. Met de ruimere openingstijden van de supermarkten en andere winkels is het speciale van die twee dagen toch al om zeep geholpen. Nog maar een enkeling verschijnt in de kerk op de dag die ooit van de Heer was. Vergeet de vrijdagmiddagborrel. Uitkijken naar zaterdag en zondag hoeft ook niet meer. De dip op maandag is voorbij.

Het bestaan daarvan heb ik overigens van horen zeggen.

Nu ik er nog eens over denk, begrijp ik mijn eigen pleidooi niet. Een wandeling op een mooie doordeweekse ochtend is juist plezierig, omdat ik weinig mensen tegenkom. Ik woon aan de rand van Utrecht, met 350.000 inwoners, in de wijk Overvecht, 35.000 inwoners. Tijdens een wandeling van twee uur in het aangrenzende buitengebied kwam ik zeven mensen tegen. Waar was de rest?

In het weekend waarschijnlijk. Laten we dat bij nader inzien zo goed mogelijk in stand houden. Dan blijven de andere vijf dagen beschikbaar voor mensen die niet gebonden zijn aan die twee.