Ondeugend

Ik was jarig en kreeg een boek over alle 213 liedjes van The Beatles cadeau. Ik had al een sterk vermoeden gehad dat zoiets bestond en Melanie had het gevonden. Op de keukenweegschaal bleek het ruim twee en een halve kilo te wegen. Dat is afgerond 12,4 gram per song. Valt nog mee. Aan sommige nummers is zeker meer gewicht toe te kennen. Neem alleen al I Am the Walrus. Of I Want You (She’s So Heavy). Maar laat ik hier niet te veel in detail treden. Een paar niet fanatieken zijn toch al afgehaakt.

Nu we onder elkaar zijn, kan ik zeggen met andere oren te luisteren, sinds ik lees. Er is maar een klein beetje informatie nodig. Die gemiddelde 12,4 gram geeft een nieuwe kijk, die achteraf gezien erg voor de hand lag. Je moet er even op worden gewezen: John en Paul deugden niet.

Bij het optreden op het dak destijds brachten ze Don’t Let Me Down ten gehore. De frasen ‘I guess nobody really done me, like she done me’ ontlokten op beider gezicht een brede grijns. Een stuk eerder zongen ze bij de opname van Girl niet zoals afgesproken ‘dit dit dit’ maar ‘tit tit tit’. De rakkers. Het boek vermeldt wat dat woord betekent. Van Drive My Car weet ik nu ook dat die titel uitgelegd kan worden als, zeg maar, seks doen. En hoe kon ik zo lang denken dat een Ticket to Ride toegang gaf tot een streekbus, of misschien een achtbaan?