Treetje lager

Het was even leuk, alles uitvoeren wat ik in mijn hoofd had, me niet laten weerhouden door tegenzin. Ik heb het drie weken volgehouden. Ineens lukte het niet meer.

Misschien maar beter ook. Ik had mijn nieuwe leefstijl tegen Melanie al getypeerd als on edge, zo ervoer ik het. Het was vol van activiteit, met continu een lichte spanning. Ik kreeg veel gedaan, dat zeker, maar het kostte ook wat. Mijn hoofd maakte overuren. Ik was steeds in een staat van opwinding, ook tijdens de momenten voor ontspanning. Ik raakte vermoeider en kwam slecht tot rust. Dit was geen manie, dat weet ik, maar had er makkelijk in kunnen uitmonden.

Het vreemde aan zo’n fase is het geloof dat het blijvend zal zijn, dat het dus geen fase is maar het begin van een nieuwe manier van leven, dat het vanaf nu voor altijd zo is, en goed, beter misschien. Ergens zit dan toch dat onmatige in mij, een hang naar alles of niets. Dat het nog niet geheel ging als gehoopt zou een kwestie van wennen zijn. Ik was overtuigd van de heilzame werking op de lange duur.

Daarnaast nam ik anderen, in stilte, de maat. Zij zouden moeten zien hoe ik het aanpakte en het zelf ook zo doen. Ik zag wat er bij hen aan schortte, of wat ze in mijn recent verworven visie juist goed deden. Ik popelde naar de eerste vraag van iemand hoe ik dat nou deed, een leven zo vol van energie en doelmatig ingedeeld.

Daar ben ik weer van genezen, of laat ik zeggen, het is weer terug op normaal peil. Hoewel het idee me nog steeds aanspreekt om zonder zeuren te doen wat je moet of wilt doen, ben ik een treetje lager gaan staan. Ik beschouw het nu meer als een oefening dan als een ijzeren wet. Die drie weken waren blijkbaar nodig om daarachter te komen. Nooit te oud om te leren, schijnt, en blijkt.

Inmiddels laat ik af en toe (of vaak) weer wat schieten. Het kan juist bevredigend zijn om iets anders te doen dan volgens rooster. Het is soms zo weldadig om een plan te laten vallen en iets anders te doen, iets waar ik op dat moment dan echt zin in heb, veel meer dan wanneer ik het vooraf had gepland.

Ik heb tijdens de afgelopen periode wel het plan opgevat om een opleiding te volgen, tot ervaringsdeskundige (ervaring ruim voldoende, nu de deskundigheid nog), en het ziet ernaar uit dat dat plan uitgevoerd gaat worden. Sowieso iets aan overgehouden dus. Plus een nieuwe schutting, vermoedelijk, de oude is in ieder geval weg.