Koffie

Onze goede bedoelingen ten spijt wil het maar niet lukken om zonnepanelen op het dak te krijgen. Bij een poging een paar maanden terug bleek er geen geschikte leiding naar de meterkast te zijn, en erger, die was ook niet op dat moment aan te leggen. De installateurs hadden een uur lang vruchteloos naar mogelijkheden gezocht. Ondanks dat ze onverrichter zake zouden vertrekken, schonk ik nog koffie voor ze in.

Veel meer dan in ledigheid een dag door te moeten brengen en beschikbaar te blijven voor vragen, had ik daar tegenop gezien. Niet de koffie op zich, maar vooral het bijbehorende praatje. Ik heb een grote hekel aan dat gedeelte van werklui over de vloer hebben. Het viel mee deze keer, het waren aardige lui. Bovendien was er al lucht doordat het geheel bijna achter de rug was en ik kon bedenken wat ik de rest van de dag zou doen. Zo blij was ik daarover dat ik vergat dat er een nieuwe afspraak gemaakt zou moeten worden, een nieuwe dag naar de knoppen, een volgend praatje bij de koffie. Het kon me niet bommen, mijn stemming koos voor de korte termijn.

Deze week dirigeerde ik voor de tweede keer een wit busje met collectoren en een steigertje op de aanhangwagen naar de achterkant van ons huis. Er was geregeld dat er een leiding aangelegd kon worden. Melanie had dat geregel op zich genomen. Ze zou er ook zijn, maar officieel ziek thuis, wat mij ertoe noopte de ontvangst weer te doen. Het koffiepraatje spookte al dagen door mijn hoofd. Je zou bijna denken dat het daaraan lag dat we aan het eind van de dag weer geen zonnepanelen op het dak hadden. Een leiding leggen bleek toch te lastig.

Binnen drie kwartier waren de twee mannen vertrokken. Er was niet eens gelegenheid voor koffie geweest. Bij mij overheerste weer de opluchting en het heerlijke vooruitzicht een lege dag te mogen vullen met wat ik maar wenste. Onherroepelijk zou er een nieuwe afspraak volgen, maar dat was nog heel ver weg. Dat er binnen afzienbare tijd ook nieuw glas, bodemisolatie en een zonnescherm geplaatst moeten worden, probeer ik in een ver afgelegen hoekje te bewaren.